SAZAS, država in računalništvo, prvič (slovene)

Ljudje se pritožujemo nad višino vseh možnih davkov, a ne. Redko kdo pa ve, da obstaja še ena zla dajatev, ki je še bistveno bolj prikrita in se ji strokovno reče nadomestilo. In to so nadomestila za privatno in drugo lastno repoduciranje – SAZASu na (računalniško) strojno opremo in medije.

Dejmo si takoj pogledat ekstremni, praktičen primer. Za 500GB trdi disk, ki se ga kupi v prosti prodaji ali že vgrajenega bo uvoznik plačal SAZASu 50% (petdeset procentov, ali z drugimi besedami POLOVICO). Sliši se neverjetno, ampak je žal resnično: 500GB disk stane nekje okrog 40€, odštejmo DDV in dobimo 33,3€. Od teh 33,3€ bo uvoznik odštel 16,7€ (polovica od 33,3€) za nadomestilo in ta del tega prejme SAZAS. In da smo si na jasnem, tale postavka na računu, ki ga prejme kupec, nikakor ni navedena.

 

Dejstva

NI mogoče? O, pa je. In to od dne 6.10.2006 naprej, ko je vlada evropskega svetilnika oz. njen vladar podpisal odredbo “o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje”. Tam piše takole, v 2. b) točki 2. člena:

Nadomestilo za tonsko ali vizualno snemanje varovanih del, ki se plačuje pri prvi prodaji ali uvozu novih praznih nosilcev zvoka ali slike, znaša za posamezen prazni nosilec zvoka in/ali slike, ki po deklaraciji proizvajalca omogoča:

2. digitalni zapis avdio in/ali vizualnih ter pisanih del, in sicer:

b) nosilec, ki ni izključno namenjen reproduciranju avdio in/ali vizualnih del:

– podatkovni CD,
– podatkovni DVD,
računalniški trdi disk,
– spominska kartica (na primer: CF, SD, SDHC),
– nosilec z integrirano spominsko enoto in predvajalnikom, ki ni izključno
namenjen reproduciranju digitalnih avdio in/ali vizualnih del (na primer:
mobilni telefon, dlančnik), in
– drug podoben nosilec
za vsakih začetih 1 GB zmogljivosti 8 SIT, vendar ne več kot 4000 SIT.

4.000 bivših SIT je natančno 16,691704223001168419295610081789€ ali 16.7€ na kratko. Ker je znesek (na srečno) navzgor omejen pride najbolj do izraza pri nakupu zgoraj omenjenega 500GB diska. Vendar odredba ni omejena na trde diske, kje pa, vse živo se plača, vključno z spominskimi karticami, ki jih imate v fotoaparatih. Kolikor je meni jasno, se ta denar delno steka v SAZAS (glej spodaj razpredelnico o delitvi prilivov).

Novost: Zgleda, da se uredba trenutno ne izvaja, zaradi kregarij, kdo bo pobiral denar. Več v posodobitvi 1.1.

Implikacije

 

 

Vsi smo krivi

Tale odredba je vsekakor nastala pod vplivom oslovske sodbe v Višnji gori. Predpostavlja namreč, da smo vsi krivi prepisovanja SAZASovih in drugih vsebin, prav vsi, ki kupimo poljubno napravo ali medij iz Odredbe in vse nelegalne vsebine bomo zapisovali na vse kupljene medije z uporabo vseh kupljenih naprav. Brez izjeme. Ko kupiš, si kriv. In ker si kriv, potem plačaj pavšal. Ni ti pa potrebno vedeti, da si kriv in da plačaš, zato pa postavka ni nikjer navedena. Plačilo naj opravi kar zlodej (uvoznik), ki take stvari prodaja. Seveda z denarjem kupcev. Človek se seveda vpraša, če sem že avtomatično kriv in za to še plačam (čeprav nevede) a potem lahko dejansko legalno prepisujem to vsebino? Ne. Namreč, če se prepiše zaščiteno vsebino in storilca policaj dobi med delom, se plača kazen. Plača se nekaj, kar se je že plačalo ob nakupu zločinskega medija in naprav. Pa še kartoteko se dobi. Le, da se tokrat zavedno plača za storjeni zločin (in ne nevedno za možni zločin). Torej sodeč po odredbi smo vsi krivi vnaprej in zato plačamo, če smo pa res krivi, potem pa še enkrat plačamo.

Toda krog plačil se tukaj ne konča. Evropsko združenje SAZASov (med njimi tudi naš preljubi) sedaj zahteva, da bi se pavšal plačeval še pri ponudnikih interneta (SIOL, T-2, etc.), spet pavšalno, ker se pač preko njih pretaka nelegalna vsebina. Hočeš nočeš, bi vsi ponudniki morali plačevat pavšal, ker se preko njih lahko pretaka nelegalna vsebina.

 

Slabo za razvoj

Se še spomnite megalomanskih stavkov o svetilniku Evrope (iste vlade in vladarja podpisanega pod uredbo), kako bomo postali oh in sploh napredni. Seveda, ni boljšega načina kot obesiti pijavke na računalniške naprave in medije (ne pozabiti, 50% za 500GB disk), denar preusmeriti izven tehnoloških voda, in tehnološki napredek je zagotovljen.

Denarni tok

Kam točno gre denar, ki se ga na zgornji način pobira? Očitno gre tretjina SAZASu (glej spodaj razpredelnico o delitvi prilivov), ki je “neprofitna” organizacija. In ta “neprofitna” organizacija prejema od države (od kupcev strojne opreme in medijev) na tone denarja, če vse to drži. Koliko denarja? Kdo bi vedel. Komu točno gre ta denar in po kakšnem ključu? Kdo bi vedel, SAZAS takih in podobnih podatkov ne daje, vlado pa očitno tudi ne zanima.  In to koristi tehnološkemu preboju Slovenije kako?

Zaključek prvega dela

Če na kratko povzame, naša država lupi kupce strojne opreme in medijev za zločine, ki bi jih le-ti lahko storili, to očitno prikriva (kupec se ne zaveda tega) in pobran denar namenja neki neprofitni organizaciji, kjer le-ta ponikne. Film Minority report je vsaj temeljil na nekih specifičnih domnevah jasnovidcev, tukaj je pa vlada posplošeno jasnovidna.

Dopuščam možnost, da se motim, vendar amaterski pogled na to odredbo kaže tako. Popravki so zaželeni in dobrodošli.

Zgodba se nadaljuje.

Novost: Razpredelnice delitve prilivov iz Odredbe za 2009. SAZAS dobi “samo” 32%, ostalo si razdelijo drugi. Nič bolj ni jasno, komu gre koliko denarja. Sem malo prilagodil zgornji tekst temu dejstvu. Torej ne dobi samo SAZAS, ampak tudi drugi, bistvo zgodbe ostaja isto.

Posodobitev – v1.1

10 thoughts on “SAZAS, država in računalništvo, prvič (slovene)

  1. To je legalno lopovstvo…kolega je odprl firmo, pride sazasov predstavnik, reče, tukaj se lahko predvaja muzika…to je treba plačat…če ne plačate, tožimo…pritožit se ne moreš…plačaš rtv, da maš lahk tv in radio, pole plačaš, ker se na radiu predavaja radio, pole plačaš, ker uporabljaš zvočnik, ker uporabljaš anteno,…. jz še sam čakam, da boš plačal kisik, ki ga dihaš…pole se pa sazas fura naokoli z bmwji, majo pa predstavniki eno pesem, da se lahko identificirajo kot avtorji….bo treba začet pet 🙂

  2. Tale stvar bi bila čisto okej, če bi samo dodali eno malenkost – če že plačam za to, ker tankam zaščiteno vsebino, potem bi to dejanje s tem moralo postati legalno. Torej nadomestilo sem že tako ali tako plačal, avtor (domnevno) dobi svoje, zato me sedaj pustite pri miru.

    To je tako kot da bi prišel v trgovino, plačal nek znesek, zanj pa nič ne bi smel odnesti.

    1. Viktor, tale "davek" je uvedla najbolj protikomunistična vlada – prejšnja, z bivšim komunistom na čelu, med tem, ko je govorila o tehnološkem preboju Slovenije, svetilnikih, zabaviščnih parkih in otokih. Res pa je, da tudi sedanja vlada uredbo podpira. Torej je mogoče ena redkih točk, kjer se levi, desni, spodnji in zgornji strinjajo.

  3. Odličen prispevek, a naj dodam še svoja 2c, ker gre za tako pomembno temo.

    Sazas in njegov način delovanja je eden izmed simptomov prehoda družbene produkcije v informacijsko tehnologijo, kjer ob upadu/selitvi industrijske proizvodnje, razvite države nadomeščajo materialno produkcijo z informacijsko. Vendar imajo zaradi narave nematerialnih dobrin, ki se nahajajo v digitalnem realmu in kjer original ne obstaja (torej omogoča preprosto kopiranje), institucije (lahko) velike težave pri distribuciji teh dobrin (IP).

    Ob vsakem prihodu nove tehnologije ima skupina prvotnih implementatorjev zelo jasne ideje, kako se bo tehnologija uporabljala, a se ponavadi to čez čas izkaže za napačno in tehnologija zaživi drugače, ali pa ne zaživi. Ker IP ne moremo varovati kot v fizičnem svetu, je najbolj omejeno razmišljanje, ki skuša omejitve fizičnega sveta prestaviti na nivo digitalnega, ter pri tem zanemarja njegove osnovne lastnosti, tako da dobimo paradokse, podobne tudi temu, ki si ga sam pravkar opisal.

    Še čistejši simptom neravnovesja v '[i]boju za pravico[/i]' je zadnja zgodba z [b]Aaronom Scwartzem[/b], ki je verjetno skušal '[i]osvoboditi[/i]' skoraj 5 miljonov člankov izza MITovega paywalla. Ne samo, da mu za to nenasilno dejanje zdaj grozi nepredstavljivih 35 let zapora, fizično so ga prijeli kar tajni agenti – ker jih pač očitno zdaj uporabljamo za to.

    http://slo-tech.com/novice/t477823

    Medtem ko se novi modeli vrednotenja in distribuiranja v računalniškem svetu nezadržno širijo in razvijajo, vedno obstaja skupina ljudi, ki je preveč v miselnih kockah, da bi dojela novosti, zato iz svojih pozicij moči širijo nekakšno hibridno razumevanje, kjer osnovno značilnost analognega sveta – pomanjkanje – skušajo preslikati na digitalni svet, katerega glavna značilnost je obilje (ideja ni predmet). Verjetno je jasno, da so takšni boji z mlini na veter na koncu obsojeni na neuspeh, a dokler bo prevladovala miselnost nasilnega vsiljevanja v imenu lastniških pravic tam, kjer je struktura temeljev nasprotna želenemu cilju, tako dolgo bomo priča paradoksnim dogajanjem, medtem ko bodo ob strani uspevali bolj prodorni in bolje prilagojeni trgu, ki jih bo na koncu sam okronal za kralje. Uspeh lobiranja umirajočim industrijam samo podaljša agonijo in razkriva njihovo ekscesno naravo vsem pričujočim.

  4. Uredba, kakor jo poznajo v celotni EU in nič novega. SKratka, avtorko delo se PLAČA in nič ni zastonj in jasno, vsi krademo po netu, tko, da se meni zdi, da se bo pipica počasi zaprla.

    1. Se strinjam, da je avtorsko delo potrebno plačevati, nimam nič proti temu in le-to podpiram, dokler je pravično.
      Mi pa znaš razložiti, zakaj moram plačati Murku[ali kateremkoli glasbeniku], če si kupim disk, na katerega shranjujem moje datoteke? Da ne pretiravam in si omislim malo večje diskovno polje za lastne fotografije ali podatkoven baze?

    1. Jan, komentarji so moderirani z moje strani, ker je približno eden od tisočih ne-spam. Ker ne visim stalno pri računalniku pride zato do zamud pri objavi.

Leave a Reply